Miten valitset oikean märkäpuvun? Ostajan opas avovesiuintiin 2021Päivitetty 11.5.2021

Märkäpuku ei ole pakollinen varuste, mutta Suomen olosuhteissa tärkeä lisä avovesiuimarille. Märkäpuku lämmittää ja kelluttaa uimaria ja sen käyttö pidentää uintikautta ilmojen ollessa vielä viileitä. Märkäpuvut ovat pääasiallisesti valmistettu neopreenista ja ideana niissä on, että puvun sisään pääsee ohut kerros vettä, joka lämpiää kehon lämmöstä ja pitää näin uimarin lämpimänä. Puvun on oltava hyvin istuva ja napakka joka puolelta, mutta käsien tulisi liikkua hyvin. Istuvuutta vaaditaan erityisesti ranteiden ja niskan kohdalta, ettei sen sisään pääse liikaa vettä. Jos vain mahdollista, suosittelemme kokeilemaan pukua vedessä ennen ostoa, etenkin jos ostat ensimmäistä märkäpukuasi tai menet kokotaulukossa kokojen väliin. Meiltä löytyy tähän tarkoitukseen vuokrapukuja, joilla pääset uimaan ennen puvun ostopäätöstä. Aina pukua ei kuitenkaan ole mahdollista testata vedessä ennen ostopäätöstä ja siinä tapauksessa suosittelemme kysymään neuvoja myyjältä ja sovittamaan pukua huolella kuivalla maalla.

Ostopäätöstä tehdessä on istuvuuden lisäksi syytä kiinnittää huomiota uimarin harjoitustaustaan, mahdollisiin haasteisiin tekniikassa (avovedessä tekniikkavirheet korostuvat eri tavalla verrattuna uintiin altaassa) sekä puvun käyttötarkoitukseen. Halutaanko, että uinti on mahdollisimman nopeaa vai että puku lämmittää ja kelluttaa maksimaallisesti?
Aquanetin valikoimasta löydät laadukkaat Orcan ja Arenan märkäpuvut niin ammattilaisille kuin vasta-alkajille eri hintaluokissa. Oikean puvun valintaa helpottamaan uimarit on jaettu kolmeen pääkategoriaan (aloittelija, harrastaja ja kilpauimari).  Tämä jaottelu on tehty erityisesti triathlonia silmällä pitäen, mutta soveltuu hyvin vaikket lajia harrastaisikaan. Alta löydät uimarin ensisijaiset ominaisuudet sekä vaatimukset jokaisessa kategoriassa ja kun tiedät mitä puvulta haluat, puvun valinta helpottuu huomattavasti. 
Progressive Swimmer- Aloittelija 

Kuulut tähän kategoriaan mikäli etsit puvulta maksimaalista kelluttavuutta. Sinulla ei ole välttämättä ole ehtinyt kertyä pitkää harjoittelutaustaa uinnista etenkään avovedessä tai kellumattomuus (esimerkiksi jalkojen uppoaminen) on sinulle ongelma avovedessä uidessa. Etsit märkäpukua, joka auttaa sinua säilyttämään oikean uintiasennon. Tällöin märkäpuvun kelluttavuus on keskeinen tekijä. Haluat märkäpukuusi erityisesti seuraavia ominaisuuksia:
 • Kelluttavuutta ja maksimaalista tukea, vartalon asennon ja tekniikan parantamiseksi. 
 • Itsevarmuutta uida avovedessä, kelluttava puku tuo sitä lisää.  
 • Tekniikan kehittymistä, etsit märkäpukua joka auttaa sinua korjamaan ja parantamaan uintitekniikkaasi avovedessä.
Tällöin suosittelemme joko 3.8 märkäpukua tai edullisempaa S7 riippuen budjetistasi. Tarkemmat tiedot malleista löydät alempaa.

Total Swimmer - Harrastaja 

Kuulut tähän kategoriaan mikäli omaat jo jonkin verran uintitaustaa, et koe olevasi aloittelija (progressive swimmer) etkä kilpauimari (natural swimmer). Etsit jotakin näiden väliltä kahden väliltä eli kaipaat märkäpukua, joka on kelluttavuuden ja joustavuuden yhdistelmä. 
Sinun uintitekniikkasi on hyvä. Vartalon asento ja  käsiveto toimivat, mutta sinulla voi olla haasteita oikean potkutekniikan kanssa. Etsit ensisijaisesti märkäpukua joka kelluttaa, mutta jättää myös enemmän tilaa joustavuudelle kuin aloittelijan puvut. Et tarvitse yhtä paljon kelluttavuutta kuin 3.8 tai S7 malli tarjoavat. Sinulle puvussa on ensisijaista: 
 • Muokkautuvuus, sekä kelluttaa että joustaa, tarjoten molemmat ominaisuudet tarpeidesi mukaan. 
 • Joustavuus, joka ei rajoita liikkuvuutta. Et tarvitse yhtä suurta kelluttavuutta kuin aloittelija, mutta kuitenkin enemmän kuin kilpauimari. 
 • Extra-kelluttavuutta jalkojen alueella, sinulla voi olla haasteena avovedessä jalkojen uppoaminen, jolloin uintiasento ei pysy optimaalisena. 
Tällöin suosittelemme joko Predator tai Sonar mallia, alta löydät tarkemmat tiedot puvuista. 

Natural Swimmer - Kilpauimari 
Kuulut tähän kategoriaan mikäli sinulla on pitkä kilpauintitausta, tekniikassasi ei ole suuria virheitä tai korjattavaa ja oikean asennon säilyttäminen vedessä on sinulle luonnollista.
Et tarvitse märkäpuvulta suurta kelluttavuutta vaan kaipaat märkäpukuusi seuraavia ominaisuuksia:
 • Maksimaalista joustavuutta joka mahdollistaa uimisen avovedessä ilman, että tekniikkasi muuttuu. 
 • Keveyttä, etsit pukua joka tuntuu toiselta iholta.
 • Vähän kelluttavuutta, jalkasi pysyvät hyvin pinnan tuntumassa uidessa.
Tällöin suosittelemme Orcan Alpha ja Equip malleja. Nämä mallit ovat ennakkotilattavia, joten olethan yhteydessä myyntiimme tai puhelimitse 044 9768 919 tarkemmista tiedoista ja toimitusajasta. 


Märkäpukumallit


Orca S7 Märkäpuku

S7 
on edullisin märkäpukumme ja hyvä vaihtoehto aloittelevalle avovesiuimarille, joka etsii edullisempaa pukua. 
S7 on suunniteltu kelluttamaan uimaria optimaallisesti, jolloin uinnista tulee nopeampaa asennon parantuessa. 
 • Materiaali: puku on valmistettu YAMAMOTO neopreenista, joka on maailman johtava neopreenivalmistaja. Puvussa on SCS-pinnoite, joka vähentää kitkaa ja tekee puvusta nopeamman vedessä. 
 • Hankaamattomuus: Pehmeä kaulan alueen materiaali estää hankaumien syntymistä. 
 • Kelluttavuus: Puvussa on käytetty eri paksuista neopreenia eri kohdissa, ideana tässä on korjata asentoasi ja kelluttaa optimaallisesti. Puvussa olevat neopreenivahvuudet jakautuvat seuraavasti: 5mm:n neopreeni lantion ja jalkojen kohdalla auttaa ala-vartaloa pysymään pinnalla. 3mm:n neopreeni rinnan kohdalla ei tee puvusta liian ahdistavaa, jolloin hengitys tuntuu helpolta. 2mm:n paneelit käsissä sekä hartioissa parantavat liikkuvuutta ja siten liikelaajuutta mahdollistaen laajan käsivedon. 
 • Nopea pukea ja riisua: Hydrolite - paneelit jaloissa helpottavat ja nopeuttavat puvun riisumista vaihtoalueella. 
   

Orca 3.8 Märkäpuku 

3.8 on paras vaihtoehto aloittelevalle uimarille sekä jo pidempään harrastaaneelle uimarille, jonka ongelmana on vartalon uppoaminen vedessä. Tämä puku on erityisen suosittu miesuimareiden keskuudessa, joiden ongelmana on jalkojen painuminen vedessä. Kaikki ominaisuudet puvussa on suunniteltu auttamaan uimaria parantamaan uintiasentoaan. Puvussa on käytetty markkinoiden edistyksellisintä tekniikkaa (Aerodome ja Eco-cell), jolloin liikelaajuudesta ei tarvitse tinkiä. Tällä puvulla on paljon vankkumattomia kannattajia ja se on yksi Orcan myydyimmistä märkäpuvuista pysyen mallistossa päivitettynä versiona vuodesta toiseen.
 • Vuoden 2019/2020 mallissa on `HEP - High Elbow Panel´-tekniikka, jonka tarkoituksena on auttaa pitämään veto tasapainosena. Paneeli on sijoitettu siten, että se auttaa pitämään kyynärpään korkealla koko vedon ajan rajoittamatta liikelaajuutta. 
 • CLS (Core lateral stabilzer)- paneelit ovat sijoitettu tukemaan alavartaloa ja niiden tarkoituksena on vähentää vartalon kiertymistä. Ne auttavat pitämään keskivartalon tuen vahvana, jolloin hyvän tekniikan ylläpitäminen helpottuu uimarin väsyessä. 
 • Aerodome- tekniikka neopreenissa tuo pukuu 30% enemmän kelluttavuutta, neopreenin kerrosten välissä on satoja pienen pieniä ilmataskuja. Tämän huomaat kun katsot puvun pintaa läheltä. 
 • Exo-Cell- tekniikka on yhdistetty alavartalon paneeliin etupuolelle lisäämään kelluttavuutta. Materiaali kohottaa jalkoja, jolloin optimaallinen uintiasento on helpompi saavuttaa.
 • 1.5-mm 40-cell neopreeni hartioilla tuo liikkumavapautta ja estää uimarin olkaipäitä kuormittumasta liikaa.
 • Hankaamattomuus: kaulan alueen pehmeä vuori estää hankaumien syntymistä ja lisää käyttömukavuutta. 
 • Nopeus: 39-cell SCS-pinnoite vähentää kitkaa uidessa ja Hydrolite-paneelit auttavat riisumaan puvun nopeammin vaihtoalueella. 
   

Orca Predator Märkäpuku

Predator 
on Orcan paras märkäpukumalli ja se on ideaali vaihtoehto uimarille, joka kaipaa puvulta sekä erinomaista kelluttavuutta että joustavuutta. Puku kelluttaa erityisesti jalkoja, mutta siitä löytyy myös erittäin joustava yläkropan materiaali. Puvussa käytetyn muotoilun ansiosta se parantaa suorituksen tehokkuutta ja auttaa lantion asentoa pysymään hyvänä myös uimarin väsyessä. Predator on valmistettu maailman johtavan neopreenivalmistajan YAMAMOTO:n neopreenistä.
 • Puvussa on käytetty YAMAMOTO:n yksinoikeudella Orcalle kehittelemää 0.88 Free-teknologiaa, jossa on viisinkertainen neopreenikerros. Teknologian ansiosta Predator on yksi markkinoiden ohuimmista märkäpuvuista, vain 0,5 mm paksu. Ohut materiaali luo ns. titaani-ihon, joka takaa täydellisen lämmön eristyksen.
 • Puvun Exo-Lift ominaisuus yhdistää Aerodome-teknologiaa kahden neopreenikerroksen väliin. Yhdistelmän ansiosta Predator on kestävämpi ja siinä on erinomainen kelluttavuus.
 • Aerodome- tekniikka neopreenissa tuo pukuu 30% enemmän kelluttavuutta, neopreenin kerrosten välissä on satoja pienen pieniä ilmataskuja. Tämän huomaat kun katsot puvun pintaa läheltä.
 • Eco-Cell-tekniikka hyödyntäen valmistetut CLS-paneelit (Core lateral stabilizer) on sijoitettu tukemaan keskivartaloa vähentäen vartalon kiertymistä. Tämä auttaa uimaria säilyttämään hyvän uintiasennon myös väsyneenä.
 • Joustava 1.5 mm paksu 44-Cell neopreeni hartioilla tuo liikkumavapautta ja estää uimarin olkaipäitä kuormittumasta liikaa.
 • Hankaamattomuus: kaulan alueen pehmeä vuori estää hankaumien syntymistä ja lisää käyttömukavuutta. 
 • Nopeus: 40-Cell SCS-pinnoite vähentää kitkaa uidessa ja Hydrolite-paneelit nopeuttavat puvun riisumista vaihtoalueella.
     


Orca Sonar Märkäpuku

Sonar on monipuolinen märkäpuku, joka sopii hyvin harrastaja- ja aktiiviuimarille. Kuten Predator, myös Sonar tarjoaa käyttäjälleen sekä kelluttavuutta että joustavuutta, ollen kuitenkin Predatoria edullisempi. 
 • Aerodome 2-teknologia optimoi alakropan asennon ja takaa 30 % paremman kelluttavuuden. 
 • CLS-paneelit (Core lateral stabilizer) on sijoitettu tukemaan keskivartaloa vähentäen vartalon kiertymistä. Tämä auttaa uimaria säilyttämään hyvän uintiasennon myös väsyneenä.
 • Hankaamattomuus: kaulan alueen pehmeä vuori estää hankaumien syntymistä ja lisää käyttömukavuutta. 
 • Nopeus: ohuet paneelit pohkeissa sekä 39-cell SCS-pinnoite vähentävät kitkaa uidessa ja Hydrolite-paneelit nopeuttavat puvun riisumista vaihtoalueella.
    

Orca Alpha Märkäpuku

Alpha
on vaihtoehto uimarille, jolla on kilpauintitausta ja luonnostaan hyvä uintitekniikka. Yhdistelmä 0.88 Free, 44-Cell ja FT1-teknologiaa pitävät vartalon liikkuvuuden erinomaisena myös märkäpukua käyttäessä. Kysy Alphan saatavuudesta erikseen myynnistämme. 
 • Puvussa on käytetty YAMAMOTO:n yksinoikeudella Orcalle kehittelemää 0.88 Free-teknologiaa, jonka ansiosta Alpha on yksi markkinoiden ohuimmista märkäpuvuista - vain 0,5mm paksu. Ohut materiaali luo ns. titaani-ihon, joka takaa täydellisen lämmön eristyksen.
 • Joustavan 1.5mm:n 44-Cell materiaalin ansiosta pukuun on pystytty tekemään hieman lyhennetty vetoketju. Lyhyt vetoketju estää puvun aukeamista kesken suorituksen.  
 • Nopeus: SCS-pinnoite vähentää kitkaa uidessa ja Hydrolite-paneelit sekä FT1-teknologia nopeuttavat puvun riisumista vaihtoalueella.
 • Joustavuus: 0.88 Free teknologia sekä 44-Cell paneelit takaavat ylävartalon liikkumavapauden, FT1 teknologia polvissa parantaa jalkojen liikkuvuutta ja lisää potkuvoimaa. 
 • Kelluttavuus: Puvun kelluttavuus ylläpitää vartalon asentoa hyvänä ja lähellä pintaa kuitenkaan vaikuttamatta uintitekniikkaan.


Kokotaulukko

Oheiset kokotaulukot miehille ja naisille sopivat kaikkiin Orcan malleihin. Koon valinnassa tulee erityisesti huomioida uimarin paino. Mikäli uimari osuu kokojen väliin, suosittelemme valitsemaan koon, joka vastaa paremmin painoluokkaa. Materiaaleista johtuen pukujen istuvuudet ovat hieman erilaisia eri mallien välillä. Autamme mielelämme oikean koon ja puvun valinnassa.

Miehet

 

Naiset


Seitsemän vinkkiä, joilla pidennät pukusi käyttöikää 

 1. Pese pukusi oikein (suola ja kloori kuluttavat pukua) ja puhdista se jokaisen uintikerran jälkeen. Helpoin tapa on käydä suihkussa märkäpuku päällä heti käytön jälkeen. Huuhtele puku myös sisäpuolelta, kun olet riisunut sen. Mikäli suihkuun ei ole mahdollisuutta, voit käyttää puutarhaletkua tai upottaa puvun ammeeseen, kääntää ympäri ja upottaa uudestaan. Älä käytä pyykinpesuaineitta! Suosittelemme käyttämään märkäpuvun puhdistusainetta viiden pesun välein tai jos puku haisee ummehtuneelta.
 2. Älä ikinä pese pukuasi pesukonessa, äläkä kuivaa pukua kuumalla ilmalla (esim. hiustenkuivaaja) tai auringonpaisteessa. 
 3. Kuivaa pukusi oikein: käännä puku ympäri ja anna sen kuivua ensin sisäpuolelta. Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät pukua seuraavana päivänä uudestaan. Puku on huomattavasti helpompi laittaa päälle sisäpuolen ollessa kuiva. 
 4. Säilytä puku kuivassa ja pimeässä paikassa. Älä säilytä pukua henkarissa pitkiä aikoja tai jätä pukua esimerkiksi autoon säilytykseen.
 5. Älä revi pukua päälle kiireessä. Ota korut ja sormukset pois, myös pitkät kynnet tekevät helposti reiän pukuun. Jos puvun päälle laittaminen tuntuu hankalalta, voit käyttää ohuita puuvillahanskoja (jokaisen Orcan puvun mukana tulee yksi pari hanskoja). Jos mahdollista, pyydä kaveriasi vetämään puvun vetoketju kiinni. Jos laitat sen itse, muista vetää olkapäitä yhteen ja pitää kädet ylhäällä kun vedät vetoketjun vetonarusta ylös. 
 6. Lämmitele ennen märkäpuvun päällelaittoa. Pukua ei ole tehty jumppaamiseen kuivalla maalla, joten sen saumat venyvät ajan kuluessa jos niitä venytetään jatkuvasti. 
 7. Korjaa halkeamat ja viillot välittömästi. On hyvin tavallista, että neopreenin tulee viiltoja ajan kuluessa viiltoja puvum osuessa esim. kiviin tai muihin teräviin kulmiin. Pienet kulumat ja reiät on helppo korjata kotona märkäpukuliimalla. Jos reikiä ei korjata, ne repeävät helposti isommiksi. Tarkempia tietoja puvun korjaamisee saat myynnistämme


Muut avovesiuimarin välineet

Uimalasit
Orcan monikäyttöiset Killa 180º uimalasit sopivat niin altaassa kuin avovedessä harjoitteluun ja kilpailemiseen. Killassa yhdistyvät sekä mukavuus että virtaviivaisuus, linssin muoto ja suuri pinta-ala takaavat laajan näkyvyyden. Tämä lasi sopii suurimmalle osalle ja on erittäin suosittu! Linssejä on saatavilla kolmessa eri värissä: sininen, savu ja peili.
 • Lasissa on ergonominen 3D-silikonipehmuste, joka on suuniteltu istumaan kasvoille siten, että se vähentää paineen tunnetta silmien ympärillä. 
 • Helppo säätömenetelmä, sinun on helppo ja nopea säätää lasia vedessä lasien ollessa päässä. 
 • Erittäin kestävä huurtumisenestokäsittely, joka pitää lasin kirkkaana eri sääoloissa. 
Turvapoiju
Ilmatäytteinen turvapoiju kiinnitetään uimarin vyötärölle narulla ja poiju jää kellumaan jalkojen päälle. Poijuun voi laittaa esimerkiksi auton avaimet uinnin ajaksi. Poiju tuo näkyvyyttä muille vesillä liikkujille, eikä uimari jää näin huomaamatta. Lisäksi poijua voi käyttää tarvittaessa turvakellukkeena.

Uimalakki
Avovedessä uidessa kannattaa valita mahdollisimman kirkkaan värinen uimalakki, sillä se näkyy myös muille vesillä liikkujille lisäten näin turvallisuutta. Jos vesi on kylmää, voit kokeilla laittaa kaksi lakkia päällekkäin!

Vinkki!
Kokeile välillä myös avovedessä käyttää apuvälineitä osana harjoitusta, esimerkiksi lättäreitä tai räpylöitä. Näin saat vaihtelua harjoitteluusi myös avovesikauden aikana!