Mitä on SUP-lautailu?

Sup-lautailu on kasvattanut hurjasti suosiotaan viime vuosien aikana ja siitä on tullut suosittu liikuntamuoto. Sup-lautailu on mahtava tapa nauttia Suomen luonnosta aina keväästä pitkälle syksyyn saakka. 
Mitä SUP-lautailu on?

SUP-sana on lyhenne sanoista Stand Up Paddling, joka tarkoittaa suomeksi seisoaltaan melomista. Laji on saanut alkunsa Hawaiilta kymmeniä vuosia sitten ja se on eräänlainen versio surf-lautailusta. Surf-lautaan verraten SUP-lauta on useimmiten leveämpi ja tukevampi ja sillä edetään seisoaltaan.
 
Kenelle SUP-lautailu sopii?

SUP-lautailu sopii kaikille iästä ja ulkomuodosta riippumatta. Vauhtia ja etenemistyyliä voi muokata omien taitojen ja halujen mukaan.
 
Putoaako laudalta helposti?

SUP-laudat ovat pääsääntöisesti vakaita, eivätkä ne kaadu ihan helposti. Kapeampia lautoja valmistetaan myös, mutta näitä käyttävät vain pidempään lajia harrastaneet. Leveät laudat kestävät hieman tasapainon muutoksia ilman, että ne kaatuvat. Aluksi laudan päällä voi olla polvillaan, jolloin pääsee hakemaan tuntumaa laudasta. Seisomista voi kokeilla tyynellä järvellä sitten, kun polvillaan oleminen on luontevaa. Laudalla seisoaltaan melominen vaatii hieman tasapainoa, mutta ihan helposti lauta ei tosiaan kaadu ja suurin osa nousee seisomaan ensimmäisen suppailukerran aikana. Laudalta tippuminen ei ole vaarallista, kyytiin pääsee kiipeämään takaisin ja laudassa oleva karkuremmi estää laudan karkaamisen kauaksi melojasta.


 
Mitä SUP-laudalla voi tehdä?

Halutessaan SUP-laudalla saa tehtyä tehokkaan aerobisen kestävyysharjoituksen pidempää matkaa meloen, ketteryyttä, venyvyyttä ja lihaskuntoa vaativan jooga- tai kuntopiiriharjoituksen tai vastaavasti laudalla voit vain nauttia Suomen kesästä maisemia katsellen ja retkeillen. Vaihtoehtoisia tapoja SUP-laudan käyttöön löytyy useita kun vain lähtee testaamaan ja etsimään omia suosikkejaan. Parasta on, että laudalta näet maisemat täysin eri perspektiivistä kuin maalta käsin ja pääset eri tavalla nauttimaan luonnosta ja vedestä. Haastetta lautailuun saa suuntaamalla suppailemaan kovalla tuulella ja isossa aallokossa, jolloin laudan hallinta muuttuu haastavammaksi ja koko kroppa joutuu töihin, jotta pääset liikkumaan laudalla vedessä.
 
Mitä varusteita tarvitsen SUP-lautailuun?

Lauta on tietenkin tärkein varuste, jonka valintaan kannattaa kiinnittää huomiota etenkin, jos olet hankkimassa lautaa omaksi. Lautoja on saatavilla kovia ja pehmeitä. Pehmeät eli ilmatäytteiset laudat ovat suositumpia helpomman paikasta toiseen siirtämisen vuoksi. Jos hankit lautaa vakavampaan harrastamiseen eikä lautaa tarvitse siirrellä, kannattaa harkita myös kovan laudan hankintaa. Jos olet harkitsemassa oman laudan ostamista, kannattaa erilaisia vaihtoehtoja tutkia tarkasti ja etsiä omaan käyttötarkoitukseen paras lauta. Hintaluokkia on useita, edullisimmat markettilaudat soveltuvat kesän huvitteluun esimerkiksi mökillä, mutta jos haluat harrastaa laudalla enemmän kannattaa siihen hieman panostaa. Keskihintaluokan laudalla (n.700-1000e) saat enemmän kestävyyttä, vakautta ja käyttömukavuutta.

Laudan lisäksi oleellisin varuste on mela, jotta pääset eteenpäin. Myös meloissa on eroja, arvokkaammat hiilikuitumelat ovat kevyempiä kuin edullisemmat alumiinimelat.

Sup-lautaillessa tulee käyttää kelluntaliivejä ja lapsille suositellaan pelastusliivien käyttöä. Lapsia ja nuoria ei tule päästää lautailemaan ilman aikuisten valvontaa.

Viileissä vesissä harrastaessa suosittelemme neopreenisen vesiurheiluun sopivan märkäpuvun käyttöä. Puku pitää lautailijan hyvin lämpimänä ja se suojaa kylmältä vedeltä, jos laudalta pääsee tippumaan. Lisäksi neopreenisista sukista saa suojaa jaloille ja varpaille, kun vesi on vielä kylmää. Tarvittaessa myös neopreenisia hanskoja voi käyttää.
 
Viisi vinkkiä mukavaan ja turvalliseen suppailuun
  1. Valitse oikeanlainen lauta, säädä mela
  • Oikeanlaisella ja laadukkaalla laudalla suppailu on mukavaa, eikä keskittyminen mene varusteiden toimimiseen. Lautojen kantavuuksissa on hieman eroja, joten varmista tarvittaessa, että lauta soveltuu sinulle. Mela säädetään ennen vesille menoa oikeaan pituuteen, joka onnistuu seuraavasti: nosta kättä ylös taivasta kohti (ei tarvitse nostaa ihan pystysuoraan) ja sijoita melan yläpää oman ranteesi kohdalle. Tässä mitassa mela on optimaalisessa pituudessa sinulle.
  1. Pue kellunta- tai pelastusliivit
  • Nämä ovat suppailijan tärkein varuste! Muista lisäksi kelin mukaan pukea märkäpukua ja muita neopreenivarusteita, jos niille on tarvetta.
  1. Totuttele lautaan ja veteen
  • Pyri siirtymään ilman kiirettä rantaan ja vesille, jotta voit omaan tahtiisi kiivetä laudalle ja siirtyä hieman kauemmaksi rannasta tai laiturista. 
  1. Muista rentoutua
  • Kun pääset nousemaan laudalle seisomaan, muista joustaa polvista ja pyrkiä rentouttamaan alakroppaa. Mitä jäykempänä ja polvet lukossa laudalla seisoo, sitä epävakaammalta meno tuntuu. Rentous on kaiken a ja o!
  1. Laita yläkroppa töihin
  • Kun laudalla oleminen alkaa tuntua rennolta niin on aika keskittyä melomisen tekniikkaan. Melan varsi kulkee noin 90 asteen kulmassa veden pintaan nähden ja melan lavan tulee mennä kokonaan veden alle. Veto kulkee laudan vierustaa ja mela kulkee suoraan pohjaa kohti, sillä viistosti sivusta melottaessa meno on tehotonta ja lauta alkaa kääntyä ja kulkea vinoon. Pelkkää käsillä melomista tulee välttää, parhaan tehon melomiseen saat ottamalla ylä- ja keskikropasta lihakset mukaan töihin.


Sitten vain nauttimaan kesästä ja hienosta liikunta- ja ulkoilumuodosta Suomen luonnossa!
 
Vuokralaudalla on helppo kokeilla lajia! 

Meidän Supstationin löydät Tampereen Eteläpuistosta, tervetuloa!

Varaa vuokralauta suoraan Supstationin varauskalenterista ja tule nauttimaan suppailusta kauniiseen rantamaisemaan!