Testissä Orcan märkäpuvut! Lue triathlonisti Anni Antikaisen kokemuksia

Omien triathlonharrastusvuosieni ajan olen aina uinut Orcan märkäpuvuilla, ja jaan nyt omat kokemukseni eri malleista teille. Toivottavasti saat näistä apua ja vinkkejä itsellesi sopivan puvun valintaan! 

Terveisin, Anni Antikainen

Lue lisää Annista ja hänen triathlonurastaan

Lyhyesti minusta 

Olen harrastanut triathlonia nyt noin kahdeksan vuotta ja kilpaillut kaikilla matkoilla (täydellä matkalla toistaiseksi vasta kerran). Minulla ei ole uintitaustaa, vaan opettelin uimaan vapaauintia vasta triathlon -harrastuksen alkaessa.

Ensimmäisessä kilpailuissa uin rintauintia, ja sen jälkeen päätin opetella uimaan vapaauintia. Olen aina viihtynyt vedessä, enkä kokenut sitä elementtinä haastavalta, joten suurin työ oli tekniikan opettelemisessa. Myös oikeanlaisella märkäpuvulla on paljon merkitystä, ja haluankin nyt jakaa vinkkini myös teille.

Omat märkäpukuni

Olen vuosien aikana uinut Orcan malleista neljällä: Sonarilla, 3.8.:lla, Alphalla ja Predatorilla.

Sonar oli minulla käytössä noin seitsemän vuotta sitten ensimmäisenä märkäpukunani. Siitä siirryin Alphaan, ja kokeilin samoihin aikoihin ensimmäistä kertaa myös 3.8.:a. Alphalla uin useamman vuoden, kunnes muutama vuosi sitten siirryin uimaan Predatorilla pidemmät matkat.

Orca Sonar -märkäpuku:

Tämä puku oli minulla käytössä muutaman vuoden ajan triathlonurani ensimmäisenä märkäpukuna. Puku oli ehdottaman järkevä valinta, ja se tuki hyvin uintityyliäni. Uintiasentoni on ollut luonnostaan kohtuullisen hyvä, joten en kaivannut puvulta liikaa kelluttavuutta. Sonarilla pystyy hyvin säilyttämään luonnollisen uintiasennon ja käsissä oleva materiaali on sen verran ohutta, että hartiat eivät väsy. Jossain vaiheessa aloin kuitenkin kaipaamaan puvulta vielä enemmän joustavuutta, joten oli aika päivittää parempaan malliin.”Sonar-puku on hinta-laatusuhteeltaan todella järkevä valinta aloittelijasta aina aktiiviharrastajaan, jos omaa kohtuullisen hyvän uintiasennon jo ilman pukua eikä kaipaa maksimaalista kelluttavuutta.”

Orca Alpha -märkäpuku:

Sonarin jälkeen märkäpuvukseni valikoitui Alpha. Se on puku, jota suositellaan uimareille tai uintitaustan omaaville. Vaikka en näistä kumpaankaan kategoriaan mene, koin, että puku oli minulle sopiva joustavuutensa ja vähäisen kelluttavuutensa ansiosta.

Olen aina ollut parhaimmillani uidessa ilman mitään ylimääräistä - ei märkäpukua, ei uintivälineitä. Tämän vuoksi halusin myös märkäpuvun, joka häiritsee mahdollisimman vähän uintiani. Alpha pysyikin menossa mukana monta vuotta, mallien hieman uudistuessa matkan varrella. Pidempiä matkoja kohti siirryttäessä aloin kuitenkin kaivata pukua, joka kelluttaisi hieman enemmän jaloista ja voisi siten rauhoittaa hieman potkujani.
 

Orca Predator -märkäpuku:

Alphan rinnalle puvuksi pidemmille matkoille valikoitui Predator. Puvussa on hyvin samanlaiset materiaalit yläkropassa Alphan kanssa (osassa vuosimalleista jopa tismalleen samanlaiset), joten tiesin, ettei käsien joustavuudesta tarvitse tinkiä. Alaosassa ja keskikropassa Predatorissa on huomattavasta enemmän kelluttavuutta ja tukevuutta, ja ero Alphaan on tässä suhteessa todella merkittävä.


”Totesin, että Predatorilla uidessa minun on helpompi rauhoittaa potkuja ja siten säästää jalkoja edessä oleville pidemmille pyörä- ja juoksuosuuksille.”

Orca 3.8. -märkäpuku:

Ensimmäisen kerran testasin 3.8.-mallia samoihin aikoihin kun hankin ensimmäisen Alphan. Kellotin avovedessä molemmilla puvulla samanlaista lenkkiä ja totesin, että vauhdeissa ei juuri ollut eroa. Koin Alphalla uinnin mukavammaksi, joten 3.8. sai jäädä.

Uudemman kerran kokeilin 3.8. kesällä 2019 ihan mielenkiinnosta. Puku yllätti mukavuudellaan. Vaikka käsissä oleva materiaali on hieman vahvempaa mihin olin tottunut Alphassa ja Predatorissa, ei puku ahdistanut hartioista lainkaan ja kädet liikkuivat hyvin.

3.8. -märkäpuvulla oli erittäin miellyttävä uida, mutta jostain syystä allastestissä en päässyt kyseisellä puvulla ihan samoihin vauhteihin kuin Alphalla ja Predatorilla, joten kisakaveriksi minulle tästä mallista ei ollut.

”En ihmettele yhtään, että moni valitsee 3.8. märkäpuvukseen, niin miellyttävä ja mukavan kelluttava se oli uida.”

 
Miten testaan märkäpukua?

Yllä kerron tehneeni allastestejä eri puvuilla, ja tässä minun tapani kokeilla pukuja altaassa – myös sinä voit poimia sieltä vinkkejä halutessasi.

Suosittelen testaamaan ainakin kahta pukua samalla kerralla jos vain mahdollista, koska silloin vertaaminen on siinä mielessä helpompaa, ettei päiväkohtaista eroa synny (vireystila jne.). Itse suosin testimatkoina 100-300m matkoja, ja uin ne kaikki fiiliksellä ”sprinttimatkan”-kisavauhtia eli reippaasti, mutta ei täysiä.

Molemmilla puvuilla kannattaa uida samanlainen setti ja välissä hieman verryttelyä puvun vaihtamisen lisäksi, jolloin uuteen settiin pääsee lähtemään hieman levänneenä. Itse teen max. 500m:n settejä ja sitten puvun vaihto, jolloin väsymystä ei vielä ehdi tulla ja jaksan uida tehollisesti yhtä hyvin toisella puvulla.

Kello kertoo, kummallako puvulla sekunnit näyttävät paremmilta. Samalla kannattaa toki kiinnittää huomiota omaan fiilikseen ja siihen, miltä puku tuntuu vedessä. Jos selkeästi paremmalla tuntumalla saat 1s/100m huonompia aikoja, kannattanee valita se puku, kummalla on mukavampi uida. Matkat ovat kuitenkin pitkiä, joten jos puku ei ole hyvä päällä 500m:n allassetissä, ei se ole mukava parin kilometrin matkalla avovedessäkään.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki puvut ahdistavat helpommin altaassa kuin avovedessä jo pelkästään kuumuuden takia. Samoin mahdolliset volttikäännökset jäävät avovedessä pois, joten niissä en kiinnittäisi liikaa huomiota vaikkapa siihen, jos puku esimerkiksi hörppää vettä näissä. Samalla on hyvä muistaa, että olosuhteet ovat muutoinkin altaassa hyvin erilaiset avoveteen verrattuna (suunnistus, aallot jne.). Vauhti ei automaattisesti siirry avoveteen, mutta allastesteillä saa tosiaan testattua puvun sopivuutta ja vertailtua vauhteja näin halutessasi.

 
Kuinka valita itselle sopiva märkäpuku?

Kannattaa etukäteen miettiä millainen olet uimarina, mitkä ovat vahvuuksiasi ja mitkä heikkouksiasi. Puvulla pystyy hyvin korjaamaan mm. uintiasentoa, mutta vastaavasti esimerkiksi käsiveto ei muutu taikaiskusta heikosta täydelliseksi parhaallakaan märkäpuvulla.

Kannattaa pyrkiä valitsemaan omalle uintityylille sopivin puku, ja jos allastestausmahdollisuutta ei ole, kannattaa märkäpuku sovittaa kuivalla maalla ammattilaisen opastuksella.

Lisäksi on hyvä miettiä, onko tavoitteena mahdollisimman kova aika uintiosuudelta, jolloin sekunneillakin on merkitystä, vai onko tavoitteenasi päästä hyvissä voimissa ja hyvällä fiiliksellä rantaan jatkamaan matkaa pyöräosuudelle. Puvun valinnassa kannattaa siis pohdiskella myös omia tavoitteita ja testata pukuja ne mielessä pitäen. Matkat ovat lajissa pitkiä, joten märkäpuvun täytyy olla käytössä mukava!

Lisää vinkkejä puvun valintaan löydät Aquanetin märkäpukuoppaasta