Uimaan vauvan kanssa - vinkit ja tuotesuositukset

Lapset usein rakastavat vettä jo pienestä lähtien, kun tottuvat siihen pienestä pitäen. Vauvauinti on suosittua lapsiperheiden keskuudessa, vaikka sen tarkoitus ei ole opettaa vauvaa uimaan, vedessä liikkuminen auttaa vauvan motoriikan kehittymisestä ja oman kehon hahmottamista. Vesi myös tuntuu lapsesta erilaiselta. Käden liikuttaminen vedessä antaa lapselle erilaisen tuntemuksen kuin sen liikuttaminen kuivalla maalla. Vauvauinti voikin olla koko perheen yhteinen ihana harrastus kun se tapahtuu turvallisissa oloissa. Yleisohjeena voidaan pitää ettei alle vuoden ikäistä lasta tulisi viedä uimaan ilman ohjausta, ellei vanhemmilta löydy vahvaa uinti/ohjaustaustaa.

Milloin aloittaa veteen tutustuminen? 

Ihanteellisin vauvauinnin aloittamisikä on vähintään kolme kuukautta. Silloin lapsen valveillaoloaika on tarpeeksi pitkä ja hän jaksaa liikkua enemmän. Yläikärajaa vauvauinnin aloittamiselle ei ole. Lapsen tulee painaa vähintään 5 kg, jotta hän pysyy lämpimänä +32 asteisessa vedessä. Uimahallit ja kaupungit järjestävät vauvauintia, jolloin lastenaltaan vesi lämmitetään vauvoja varten.Vauvauinnissa ei ole tarkoitus opettaa lasta uimaan,  vaan vanhempien valvonnassa ja avustamana leikkimään vedessä ja sukeltamaan. Sukellusten harjoittelussa hyödynnetään yleensä sukellusrefleksiä, joka on suojareaktio lapsen pään joutuessa veden alle. Sukellusrefleksi estää veden pääsyn lapsen hengitysteihin, ja tätä hyödyntäen lapsi saadaan  oppimaan aktiivisen hengityksen pidättämisen veteen joutuessaan jo ennen refleksin normaalia häviämistä
(lähde: suh.fi) 

Lisää hyödyllistä tietoa vauvauinnista ja listauksen paikkakuntasi Suomen uimaoptetus ja hengenpelastusliiton hyväksymistä vauvauinnin järjestäjistä löydät heidän sivuiltaan täältä. 

Mitä tuotteita vauvauintiin? 

Pieni vauva palelee helposti, joten uinti ajaksi riittää puolituntia. Turvaistuin on hyvä ottaa mukaan halliin, siinä vauvan on mukava odotella pyyhkeeseen käärittynä (muista kuivata vauva, niin kotiin ei tarvitse matkata märässä istuimessa).
Uima-asuksi vauvalle sopii joko kertakäyttöinen uintivaippa tai uimahousut (tarkista uinti-kohteen ohjeistus: osa halleista suosii vaippoja kun taas osa kieltää ne). Yleisesti mukavampi, ekologisempi ja edullisempi vaihtoehto on vauvan uikkarit, joiden tulee olla riittävän napakat.  Uimahousujen alla voi myös tarvittaessa käyttää kertakäyttöistä uintivaippaa. 
Meidän valikoimastamme löydät erilaisia vaihtoehtoja vauvalle, nämä ovat valikoituneet valikoimaan sen käyttökokemuksien perusteella eri vauvoilla ja ovat mielestämme parhaat vaihtoehdot. 
 
Speedon Swim nappy neopreeniset uimahousut pysyvät napakasti paikallaan.
Suosittelemme näitä yli 6kk ikäiselle vauvalle, koska neopreeni ei veny joten pukeminen hyvin pienelle vauvalle saattaa olla haastaavaa ja vauvalle tulee vilu. Neopreeniset uimahousut lämmittävät vauvaa hyvin esimerkiksi rannalla. 

    

Vaippamallisia uimahousuja löytyy eri valmistajilta. Becon vaippauikkareissa koot menevät kilojen mukaan, kun taas arenan mallissa kuukausien mukaan, arenan housu on hieman pienempään kokoa, joten suosittelemme ottamaan isomman koon kun vauva lähestyy 6kk ikää. Huomiothan että uimapuku ei ole vaippa,vaikka se pitää vauvan kakan sisällään eli vahingon sattuessa ota yhteyttä uimahallin valvojaan. 
Becolta löytyy myös  vauvojen lahkeellisia uimahousuja, joissa on pidemmät lahkeet, nämä sopivat erityisesti vauvoille joilla on muhkeat reidet ja ne on helppo ja nopea pukea vauvan päälle (lue: jos vauvasi hermostuu pukemiseen nopeasti). '

Kun vauva kasvaaa isommaksi vesilelut ovat hyvä lisä altaalle, niiden heittely ja veden räiskyttely vauvan mielestä parasta. Erityinen suositus leluille jotka suihkuttavat vettä. Kaikki vesilelut löydät täältä.

Käytännön vinkit uintireissuille vauvan kanssa: 

  • Vauvaa kannattaa totuttaa veteen jo kotona ja loiskutella kylpyammeessa. Jos vauva on kovin ääniherkkä kannattaa huomioda että hallissa usein kaikuu ja se voi ensimmäisillä kerroilla pelottaa. 
  • Ensimmäisillä kerroilla vauva saattaa olla hieman hämmentynyt, mutta ei kannata silti heti luovuttaa vauva tottuu uuteen nopeasti ja oppii usein rakastamaan vettä. Kaikki vauvat eivät kuitenkaan totu tai pidä vauvauinnista, tähän on paljon erisyitä ja siitä ei tarvitse turha ottaa stressiä, uinnin voi hyvin aloittaa myös myöhemmin kun lapsen valmiudet kehittyvät.
  • Vauvan uimahousuja ei kannata kastella ennen päälle pukemista (kun yrität kerran kiskoa märkkiä uikkareita vauvan jalkaan, et varmasti tee tätä virhettä uudestaan). 
  • Uintireissun ajoittaminen on taitolaji, väsyneenä ja nälkäisenä (muista myös itse syödä) kannattaa jättää samantien väliin. Vauvan uinti kannattaa ajoittaa mahdollisuuksien mukaan aamuun/aamupäivään, se väsyttää pienen ja jälkeenpäin uni maittaa. 
  • Älä kuitenkaan syötä pientä vauvaa juuri ennen uintia, täydellä vatsalla ei ole kiva uida ja pieni vauva voi pulauttaa veteen. 
  • Altaalle kannattaa ottaa mukaan iso pyyhe vauvalle ja uinnin jälkeen lämmitellä hetki saunassa ala-lauteilla. Löylyä ei saa heittää vauvan ollessa saunassa.
  • Ennen kotimatkalle lähtöä kannattaa vauva syöttää pukuhuoneessa, uintireissu on uusi ja jännittävä kokemus ja sen jälkeen on varmasti nälkä. 


Kivoja uintihetkiä koko perheelle!