Miten valitset oikean märkäpuvun? Ostajan opas avovesiuintiin 2019

{image:text}
Märkäpuku ei ole pakollinen varuste, mutta Suomen olosuhteissa tärkeä lisä avovesiuimarille. Märkäpuku lämmittää ja kelluttaa uimaria, pidentäen uintikautta ilmojen kylmetessä. Märkäpuvut ovat pääasiallisesti valmistettu neopreenista, ideana on että puvun sisään pääsee ohut kerros vetta, joka lämpiää kehon lämmöstä ja näin pitää uimarin lämpimänä. Puvun on oltava hyvin istuva, erityisesti ranteiden ja niskan kohdalta, ettei sen sisään pääse liikaa vettä. Jos mahdollista suosittelemme kokeilemaan pukua vedessä ennen ostoa, etenkin jos ostat ensimmäistä märkäpukuasi tai menet kokotaulukossa kokojen väliin. Meiltä löytyy tähän tarkoitukseen vuokrapukuja, joilla pääset uimaan ennen puvun ostopäätöstä.
Katso vuokrapuvut täältä.  

Ostopäätöstä tehdessä on istuvuuden lisäksi syytä kiinnittää huomiota uimarin harjoitustaustaan, mahdollisiin haasteisiin tekniikassa (avovedessä tekniikkavirheet korostuvat eri tavalla verrattuna uintiin altaassa) sekä puvun käyttötarkoitukseen. Halutaanko, että uinti on mahdollisimman nopeaa vai että puku lämmittää ja kelluttaa maksimaallisesti?
Aquanetin valikoimasta löydät laadukkaat Orcan märkäpuvut niin ammattilaisille kuin vasta-alkajille eri hintaluokissa. Oikean puvun valintaa helpottamaan uimarit on jaettu kolmeen pääkategoriaan (aloittelija, harrastaja ja kilpauimari).  Tämä jaottelu on tehty erityisesti triathlonia silmällä pitäen, mutta soveltuu hyvin vaikket lajia harrastaisikaan. Alta löydät uimarin ensisijaiset ominaisuudet ja vaatimukset jokaisessa kategoriassa, kun tiedät mitä puvulta etsit, sen valinta helpottuu huomattavasti. 
Progressive Swimmer- Aloittelija 

Kuulut tähän kategoriaan mikäli etsit puvulta maksimaalista kelluttavuutta. Sinulla ei ole välttämättä ole ehtinyt kertyä pitkää harjoittelutaustaa uinnista etenkään avovedessä tai kellumattomuus, esimerkiksi jalkojen uppoaminen on sinulle ongelma avovedessä uidessa. Etsit märkäpukua joka auttaa sinua säilyttämään oikean uintiasennon, jolloin märkäpuku kelluttavuus on keskeinen tekijä. Etsit märkäpuvulta erityisesti seuraavia ominaisuuksia:
 • Kelluttavuutta ja maksimaalista tukea, vartalon asennon ja tekniikan parantamiseksi. 
 • Itsevarmuutta uida avovedessä, kelluttava puku antaa sinulle itsevarmuutta uida avovedessä.  
 • Tekniikan kehittymistä, etsit märkäpukua joka auttaa sinua korjamaan ja parantamaan uintitekniikkaasi avovedessä. 
Tällöin suosittelemme joko 3.8 märkäpukua tai edullisempaa S7 (tai aikaisempaa S6 mallia) riippuen budjetistasi. Tarkemmat tiedot malleista löydät alempana. 

Total Swimmer - Harrastaja 

Kuulut tähän kategoriaan, mikäli omaat jo jonkin verran uintitaustaa, et koe olevasi aloittelija (progressive swimmer) etkä kilpauimari (natural swimmer) etsit jotakin näiden väliltä, märkäpukua joka on kelluttavuuden ja joustavuuden yhdistelmä. 
Sinun tekniikkasi on hyvä,sekä vartalon asento että veto onnistuvat, mutta sinulla voi olla haasteita oikean potkutekniikan kanssa. Etsit ensisijaisesti märkäpukua, joka kelluttaa mutta jättää enemmän tilaa joustavuudelle kuin aloittelijan puvut, et tarvitse yhtä paljon kelluttavuutta kuin 3.8 tai S7 malli tarjoavat. Sinulle puvussa on ensisijaista: 
 • Muokkautuvuus, se sekä kelluttaa että joustaa, tarjoten molemmat ominaisuudet tarpeidesi mukaan. 
 • Joustavuus, joka ei rajoita liikkuvuutta, et tarvitse yhtä suurta kelluttavuutta kuin aloittelija, mutta kuitenkin enemmän kuin kilpauimari. 
 • Extra kelluttavuutta jalkojen alueella, sinulla voi olla haasteena avovedessä jalkojen uppoaminen, jolloin uintiasento ei pysy optimaalisena. 
Tällöin suosittelemme joko Predator tai Sonar mallia, alla löydät tarkemmat tiedot puvuista. 

Natural Swimmer - Kilpauimari 
Kuulut tähän kategoriaan mikäli sinulla on pitkä kilpauinti tausta, tekniikassasi ei ole suuria virheitä tai korjattavaa ja oikean asennon säilyttäminen vedessä on luonnollista.
Et tarvitse märkäpuvulta suurta kelluttavuutta, etsit märkäpuvulta seuraavia ominaisuuksia
 • maksimaalista joutavuutta  joka mahdollistaa uimisen avovedessä ilman että tekniikka muuttuu. 
 • Keveyttä, etsi pukua joka tuntuu toiselta iholta ja 
 • Vähän kelluttavuutta, jalkasi eivät uppoa uidessasi avovedessä, et tarvitse puvulta suurta kelluttavuutta
Tällöin suosittelemme Orcan Alpha ja Equip mallia, nämä mallit ovat ennakkotilattavia, joten olethan yhteydessä myyntimme tai puhelimitse 044 9768 919 tarkemmista tiedoista ja toimitusajasta. 


Märkäpukumallit


Orca S7 Märkäpuku -Aloittelija 

S7 
on edullisin märkäpukumme ja hyvä vaihtoehto aloittelevalle avovesiuimarille, joka etsii edullisempaa pukua joka tarjoaa hyvän kelluttavuuden. 
S7 on suunniteltu kelluttamaan uimaria optimaallisesti, jolloin uinnista tulee nopeampaa asennon parantuessa. 
 • Materiaali: puku on valmistettu YAMAMOTO neopreenista, joka on maailman johtava neopreenivalmistaja, puvussa on SCS pinnoite, joka vähentää kitkaa ja tekee puvusta nopeamman vedessä. 
 • Hankamattomuus: Pehmea kaulan alueen vuori on estää kitkaa joka synnyttää hankaumia. 
 • Kelluttavuus: Puvussa on käytetty eripaksuista neopreenia erikohdissa, jonka ideana on korjata asentoasi, kelluttaen optimaalliseti. Puvussa on erivahvuinen neopreeni eri kohdissa: 5- mm  neopreeni lantion ja jalkojen kohdalla auttaa ala-vartaloa pysymään pinnalla. 3-mm neopreeni rinnan kohdalla ei tee puvusta liian ahdistavaa, jolloin hengitys tuntuu helpolta. 2mm- paneelit käsissä, hartioissa parantaa liikkuvuutta ja siten liikelaajuutta mahdollistaa laajan käsivedon. 
 • Nopea pukea ja riisua: hydrolite - paneelit jaloissa helpottavat ja nopeuttavat puvun riisumista vaihtoalueella. 
   

Orca 3.8 Märkäpuku 

3.8 on paras vaihtoehto aloittavalle uimarille, sekä pidempää harrastaaneelle uimarille jonka ongelmana on vartalon uppoaminen vedessä. Tämä puku on erityisen suosittu miesuimarien keskuudessa, joiden ongelmana on jalkojen uppoaminen vedessä.   Kaikki ominaisuudet puvussa on suunniteltu auttamaan uimaria parantamaan uintiasentoaan, käyttäen markkinoiden edistyksellisintä tekniikkaa (Aerodome ja Eco-cell), tavalla jolloin liikelaajuudesta ei tarvitse tinkiä. Tällä puvulla on paljon vankkumattomia kannattajia ja se on yksi orcan myydyimmistä märkäpuvuista pysyen mallistossa päivitettynä versiona vuodesta toiseen.
 • Vuoden 2019 mallissa on `HEP - High Elbow Panel´ tekniikka, jonka tarkoituksena on auttaa pitämään veto  tasapainosena. Paneeli on sijoitettu siten että se auttaa pitämään kyynärpään korkealla koko vedon ajan, rajoittamatta liikelaajuutta. 
 • CLS (core lateral stabilzer)- paneelit ovat sijoitettu tukemaan alavartaloa, jonka tarkoituksena on vähentää vartalon kiertymistä ja pitämään keskivartalon tuen, jolloin hyvän tekniikan ylläpitäminen helpottuu uimarin väsyessä. 
 • Aerodome- tekniikka neopreenissa, tämä tuo pukuu 30% enemmän kelluttavuutta, neopreenin kerrosten välissä on satoja pienen pieniä ilmataskuja. Tämän huomaat kun katsot puvun pintaa läheltä. 
 • Exo-Cell- tekniikka on yhditetty alavartalon paneeliin etupuolelle lisäämään kelluttavuutta. Materiaali kohottaa jalkoja, jolloin optimaallinen uintiasento saavutetaan. 
 • 1.5-mm 40-cell neopreeni hartioilla, antaen liikkumavapauden ja estää uimaria ylikuormittamasta olkapäitä. 
 • Hankaamattomuus: kaulan alueen pehmeä vuori estää hankaumien syntymistä ja lisää käyttömukavuutta. 
 • Nopeus: 39-cell SCS pinnoite vähentää kitkaa uidessa ja Hydrolite paneelit auttavat riisumaan puvun nopeammin vaihtoalueella. 
   

Orca Predator Märkäpuku

Predator 
on markkinoiden kehittynein märkäpukumalli ja se on ideaali vaihtoehto uimarille, joka on harrastaja ja etsii tasapainoa kelluttavuuden ja joustavuuden välillä. Puku kelluttaa erityisesti jalkoja, mutta lisää joustavuutta ylävartaloon. Tämän innovatiivisen muotoilun ansiosta voidaan parantaa suorituksen tehokkuutta sekä korjata lantion asentoa. Predator on valmistettu maailman johtavan neopreenivalmistajan YAMAMOTO:n neopreenistä.
 • Puvussa on käytetty YAMAMOTO:n yksinoikeudella Orcalle kehittelemää 0.88 Free teknologiaa, jossa on viisin kertainen neopreenikerros. Teknologian ansiosta Predator on yksi markkinoiden ohuimmista märkäpuvuista,vain 0,5 mm paksu. Ohut materiaali luo ns. titaani-ihon, joka takaa täydellisen lämmön eristyksen.
 • Puvun Exo-Lift ominaisuus yhdistää Aerodome teknologiaa kahden neopreeni kerroksen väliin. Yhdistelmän ansiosta Predator on kestävämpi, saavuttaa maksimi kelluttavuuden ja on vedenkestävä. 
 • Aerodome teknologiaa hyödynnetään myös optimoimaan alakropan asentoa, joka takaa 30 % paremman kelluttavuuden.
 • Eco-Cell-tekniikka hyödyntäen valmistetut CLS-paneelit (core lateral stabilizer) on sijoitettu tukemaan keskivartaloa vähentäen vartalon kiertymistä, joka ylläpitää hyvää uintitekniikkaa uimarin väsyessä. 
 • Joustava 1.5 mm paksu 44-Cell neopreeni hartoilla antaa liikkumavapauden ja vähentää olkapäiden ylikuormitusta.
 • Hankaamattomuus: kaulan alueen pehmeä vuori estää hankaumien syntymistä ja lisää käyttömukavuutta. 
 • Nopeus: 40-Cell SCS pinnoite vähentää kitkaa uidessa ja Hydrolite paneelit auttavat riisumaan puvun nopeammin vaihtoalueella.
     


Orca Sonar Märkäpuku

Sonar on monipuolinen märkäpuku, joka sopii hyvin harrastelija uimarille. Kuten Predator, myös Sonar tasapainoittaa kelluttavuuden ja joustavuuden suhdetta, mutta on kuitenkin Predatoria edullisempi. 
 • Aerodome 2 teknologia optimoi alakropan asennon ja takaa 30 % paremman kelluttavuuden. 
 • CLS-paneelit (core lateral stabilizer) on sijoitettu tukemaan keskivartaloa vähentäen vartalon kiertymistä, joka ylläpitää hyvää uintitekniikkaa uimarin väsyessä. 
 • Hankaamattomuus: kaulan alueen pehmeä vuori estää hankaumien syntymistä ja lisää käyttömukavuutta. 
 • Nopeus: ohuet paneelit pohkeissa sekä 39-cell SCS pinnoite vähentää kitkaa uidessa, Hydrolite paneelit puolestaan auttavat riisumaan puvun nopeammin vaihtoalueella. 
    

Orca Alpha Märkäpuku

Alpha
on vaihtoehto uimarille, jolla on kilpauimari tausta ja luonnostaan hyvä uintitekniikka. Yhdistelmä 0.88 Free, 44-Cell ja FT1 teknologiaa parantaa vartalon liikkuvuutta kauttaaltaan. Kysy Alphan saatavuudesta erikseen myynnistämme. 
 • Puvussa on käytetty YAMAMOTO:n yksinoikeudella Orcalle kehittelemää 0.88 Free teknologiaa, jonka ansiosta Alpha on yksi markkinoiden ohuimmista märkäpuvuista,vain 0,5 mm paksu. Ohut materiaali luo ns. titaani-ihon, joka takaa täydellisen lämmön eristyksen.
 • Joustavan 1.5 mm 44-Cell materiaalin ansiosta puvussa on lyhyt vetoketju, joka parantaa vedenkestävyyttä. Lyhyt vetoketju estää puvun aukeamista kesken suorituksen.  
 • Nopeus: SCS pinnoite vähentää kitkaa uidessa ja Hydrolite paneelit sekä FT1 teknologia nopeuttavat puvun riisumista vaihtoalueella.
 • Joustavuus: 0.88 Free teknologia sekä 44-Cell paneelit takaavat ylävartalon liikkumavapauden, FT1 teknologia polvissa parantaa jalkojen liikkuvuutta ja lisää potkuvoimaa. 
 • Kelluttavuus: Kelluttavuus ylläpitää vartalon asentoa horisontaalisesti kuitenkaan heikentämättä uintitekniikkaa. 


Kokotaulukko

Oheiset kokotaulukot miehille ja naisille vastaa kaikkia Orcan malleja. Koon valinnassa tulee erityisesti huomioida uimarin paino. Mikäli uimari osuu kokojen väliin, suosittelemme valitsemaan koon, joka vastaa paremmin painoluokkaa.

Miehet

 

Naiset


7 Vinkkiä, joilla pidennät pukusi käyttöikää 

 1. Pese pukusi oikein, suola ja kloori kuluttavat pukua joten puhdista se jokaisen uintikerran jälkeen. Helpoin tapa on käydä suihkussa märkäpuku päällä heti käytön jälkeen. Mikäli suihkuun ei ole mahdollisuutta, voit käyttää puutarhaletkua tai upottaa puvun ammeeseen, kääntää ympäri ja upottaa uudestaan. Älä käytä pyykinpesuaineitta, suosittelemme käyttämään märkäpuvun puhdistusainetta viiden pesun välein tai jos puku haisee ummehtuneelta (katso tuote).
 2. Älä ikinä pese pukuasi pesukonessa, älä kuivaa pukua kuumalla ilmalla (esim. hiustenkuivaaja) tai auringonpaisteessa. 
 3. Kuivaa puku oikein, käännä puku ympäri ja anna sen kuivua ensin sisäpuolelta. Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät pukua seuraavana päivänä uudestaan, puku on huomattavasti helpompi laittaa päälle sisäpuolen ollessa kuiva. 
 4. Säilytä puku kuivassa ja pimeässä paikassa, älä säilytä pukua henkarissa pitkiä aikoja, puku on painava, jolloin se venyy ja menettää muotonsa. 
 5. Älä revi pukua päälle kiireessä (jos mahdollista). Ota korut ja sormukset pois, myös pitkät kynnet tekevät helposti reiän pukuun. Jos puvun päälle laittaminen tuntuu hankalalta, voit käyttää ohuita puuvillahanskoja (jokaisen orcan puvun mukana tulee yksi pari hanskoja). Jos mahdollista pyydä kaveriasi vetämään puvun vetoketju, jos laitat sen itse muista vetää olkapäät yhteen ja pitää kädet ylhäällä kun vedät vetoketjun vetonarusta ylös. 
 6. Lämmitele ennen märkäpuvun päällelaittoa, pukua ei ole tehty jumppaamiseen kuivalla maalla joten sen saumat venyvät ajan kuluessa jos niitä venytetään jatkuvasti. 
 7. Korjaa halkeamat ja viillot välittömästi, on tavallista että neopreenin tulee viiltoja ajan kuluessa viiltoja sen osuessa esim. kiviin tai muihin teräviin kulmiin, pienet kulumat on helppo korjata kotona märkäpuku liimalla (katso tuote), jos et korjaa niitä ne repeävät helposti isommiksi. Tarkempia tietoja puvun korjaamiseen saat myynnistämme. 


Muut avovesiuimarin välineet

Uimalasit
Orcan monikäyttöiset Killa 180º uimalasit sopivat avovedessä harjoitteluun ja kilpailemiseen. Killassa yhdistyy sekä mukavuus että virtaviivaisuus, linssin muoto ja suuri pinta-ala takaa laajan näkyvyyden. Linssejä on saatavilla kolme eri mallia: kirkas, musta ja peili.
 • Lasissa on ergonominen 3D silikoni pehmuste, joka on suuniteltu istumaan kasvoille siten että se vähentää paineen tunnetta silmien alueella. 
 • Helppo säätömenetelmä, sinun on helppo ja nopea säätää lasia avovedessä. 
 • Erittäin kestävä huurtumisenestokäsittely, joka pitää lasin kirkkaana eri sääoloissa. 
Turvapoiju
Ilmatäytteinen turvapoiju kiinnitetään uimarin vyötärölle ja poiju jää kellumaan selän päälle. Poijuun voi laittaa esimerkiksi auton avaimet uinnin ajaksi. Poiju tuo näkyvyyttä muille vesillä liikkujille, eikä uimari jää näin huomaamatta. Lisäksi poijua voi käyttää turvakellukkeena tarvittaessa.